Jonathan Coe


Clubul putregaiurilor

Turiști în Berlin, în anul 2003, doi adolescenți care s-au văzut pentru prima dată în viață, s-au trezit în mijlocul unei situații puțin spus bizare. Aflați într-o ceainărie, pentru un scurt popas de odihnă și delectare cu ceva bun, de mâncare, liceenii și-au văzut părinții ridicându-se brusc de la mese și bucurându-se ca doi copii de întâlnirea neașteptată. Întrebați ce se întâmplă, mama Sophiei și tatăl lui Patrick, doi foști elevi prin anii șaptezeci, într-o perioadă a grevelor și a marilor frământări politice, și-au amintit cu duioșie de prima lor iubire, de marile speranțe și de primele dezamăgiri, dar și de „Clubul putregaiurilor” sau Rotters' Club, porecla dată de prieteni celor doi frați Trotter.

Lois, mama Sophiei și fiica cea mare a familiei Trotter, l-a cunoscut pe Malcom pe vremea când era elevă în clasa a zecea a unui liceu de fete din Birmingham. Îngrijit, politicos și atrăgător, băiatul a câștigat rapid simpatia părinților, Sheila și Colin Trotter, și respectul celor doi frați mai mici, Benjamin și Paul. După un an în care cei doi tineri au reușit să se cunoască suficient de bine încât să-și facă planuri de viitor, de ziua îndrăgostiților, într-o tavernă din centrul orașului, fix la 8.20, o bombă care a explodat într-un capăt al cârciumii a pus capăt declarației de dragoste abia începute, omorându-l pe Malcom și îmbolnăvind-o pe Lois de tristețe și spaimă. Rănită și șocată de cele întâmplate, adolescenta a fost internată aproape doi ani, într-un spital de boli nervoase, dar nu și-a mai revenit pe deplin decțt atunci când l-a cunoscut pe Christopher, actualul ei soț și tatăl Sophiei.

Șocați și ei de cele întâmplate, cei doi frați Trotter mai mici, Benjamin și Paul, au devenit peste noapte vedetele orașului, în ciuda faptului că tatăl lor, Colin Trotter, era într-un conflict permanent cu Bill Anderton, un lider de grupă sindicală de la secția de subansamble din Longbridge a fabricii la care munceau majoritatea bărbaților din Birmingham. Coleg de liceu cu Doug Anderson și prieten bun cu Philip Chase, ambii jurnaliști ai școlii, Benjamin Trotter, departe de certurile părinților din cauza simpatilor și antipatiilor politice, se va orienta către literatură și muzică, în timp ce va fi implicat, fără voia lui, în amantâcul dintre domnul Anderton și Miriam Newman, sora mai mare a elevei Claire, fata la care visa Philip în taină și care, peste ani, îi va deveni soție și îi va dărui un fiu, pe Patrick.

Luând parte la fel de fel de experiențe, vesele, triste sau de-a dreptul traumatizante, adolescenții anilor șaptezeci se maturizează, forțați de tensiunile rasiale, revoltele muncitorești și atacurile teroriste să aleagă o tabără sau alta, după cum cred de cuviință sau după cum li se sugerează de către părinți sau bunici. Episodul vacanței de vară petrecută în Danemarca, în care Benjamin și Paul ascultă o lecție grea de istorie, trăită de Marie, bunica celor doi băieți din vecini, care au moștenit, împreună cu numele de familie, și ura împotriva germanilor, este dureros pentru viitorul scriitor care insistă să analizeze un fapt din mai multe unghiuri de vedere. Iar răzbunarea celor doi copii pe Rolf, băiatul gazdei berlineze, pe care aproape reușesc să îl înece în micul golf, îi lasă un gust amar și îl umple de neputința de a pune capăt unui război universal, prea mare pentru un adolescent.

Paradoxal, trăind în vremuri tulburi și într-o tensiune permanentă, de multe ori nici generația matură nu este în stare să le ofere adolescenților răspunsuri oneste sau concluziile cele mai potrivite. În toată această harababură, Benjamin și Lois, Rotters' Club , cei doi Trotteri aflați în centrul evenimentelor, se descurcă cum pot, se sprijină unul pe altul și încearcă să își găsească propriul lor drum de urmat. Îndrăgostit de Cicely, cu care va fi împreună după o întreagă aventură, inteligent și perseverent, Benjamin va obține note maxime la toate examenele de absolvire a liceului și se va înscrie la Oxford, iar Lois îl va cunoaște pe Christopher, un avocat serios și un bărbat sufletist, de care se va îndrăgosti și cu care se va căsători. Peste treizeci de ani, copila lor, Sophie, după ce îi va întâlni pe Patrick și pe Philip în Berlin, într-o ceainărie, îi va provoca pe cei doi părinți să-și amintească aventurile trăite în anii de liceu.

„Benjamin ezită și mai mult decît Philip. Ca de obicei, era impresionat de forța retorică și de claritatea gîndirii lui Doug. Îl invidia pentru abilitatea cu care își alegea poziția și pentru dîrzenia cu care și-o apăra, cu atît mai mult cu cît el, unul, parcă fusese blestemat să privească fiecare problemă din punctul de vedere al ambelor tabere.” (Jonathan Coe, Clubul putregaiurilor, p.306)
Magda Lungu, 15 iunie 2018

Jonathan Coe – „Clubul putregaiurilor”
Editura Polirom, 2012, 456 pagini
Traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu


———— ❖—————————
———— ❖—————————

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu