Iris Murdoch

Castelul de nisip


Plictisit de coșmarul unei căsnicii anoste în care a fost nevoit să suporte 20 de ani o femeie manipulatoare și încăpățânată, profesorul William Mor, un conservator britanic, director al unei școli particulare dintr-un orășel din apropierea Londrei, se hotărăște să facă o schimbare și să intre în politică. Fără a avea habar de gândurile profesorului, domnul Demoyte, fostul director al școlii, dorindu-și și el o schimbare, invită o artistă tânără și talentată să îi picteze un portret. Plăcut impresionat de veselia și dezinvoltura superbei Rain Carter, profesorul Mor se va simți atât de atras de femeia excentrică, total diferită de acritura lui de soție, încât va fi la un pas de a-și distruge căsnicia și de a renunța la cariera lui universitară și politică.

La doi pași de curcubeu

Înalt și serios de nevoie, cu fire argintii în părul rărit de ani și de prea multe griji, profesorul Mor își dedicase întreaga viață școlii și istoriei pe care o preda elevilor cu pasiunea dascălului care educă și modelează caractere, nu doar transmite niște informații care vor fi memorate și apoi uitate în cel mai scurt timp. Aceeași metodă o încercase și cu proprii lui copii, Felicity și Donald, dar incapabil să se lupte, la nesfâșit, cu absurdul ideilor soției, abandonase războiul în favoarea câtorva bătălii mici, câștigate cu multe argumente și mari bătăi de cap. Datorită insistențelor lui, Donald lucra deja pentru a putea merge la Universitate, iar Felicity, adolescentă și nehotărâtă deocamdată, îi promisese că se va gândi serios la o meserie pe care o va urma. Liniștit după ce și-a văzut copiii convinși că educația contează, profesorul Mor a început să se documenteze pentru cartea despre natura conceptelor politice pe care o începuse de ceva ani, dar pe care o abandonase din lipsa timpului liber și de gura nevestei care nu suporta laburiștii.

Obișnuită să dețină controlul, Nan Mor, tiranica soție a blajinului profesor, își adjucase un rol dublu, pe cel de mamă a celor doi copii și de gospodină care impunea reguli, bombănind într-una și împotriva tuturor. Iar pentru că nu-i plăcea nimic, nici cartea profesorului n-a încântat-o și nici prietenia soțului ei cu domnul Demoyte, fostul director al școlii, pe care îl considera un burlac afectat, intolerant și excentric. Fără a-l interesa părerile lui Nan, domnul Demoyte l-a apreciat pe Mor ca profesor, iar după ce a ieșit la pensie, respectul purtat unui coleg de breaslă s-a transformat într-o prietenie caldă și sinceră. Iar cina din seara vizitei tinerei Rain Carter, n-a fost decât un alt prilej de a purta o conversație matură și spumoasă cu un bărbat inteligent și bine intenționat, care îl stimase ca director și-l adora ca tânăr pensionar.

Orfană de mamă și crescută pe malul mediteraneean de un tată singur, pictor cu renume și cu numeroase expoziții, Rain Carter învățase de mică ce înseamnă culorile și libertatea de a te exprima exact așa cum simți. Fire de artist, năvalnică și excentrică, Rain acceptase fără a sta prea mult pe gânduri propunerea domnului Demoyte de a-i picta un portret, iar vizita în orășelul din apropierea Londrei o încântase ca o excursie neplanificată către o destinație necunoscută. Pregătită ca artistă și dornică să descopere oameni noi, Rain se bucurase ca un copil de cina anunțată de domnul Demoyte, dar nu anticipase prezența unui bărbat care o va răscoli și îi va întoarce lumea pe dos. Atrași irezistibil unul de celălalt din seara primei întâlniri, Rain și Mor nu se vor putea împotrivi unei iubiri care le va încurca toate planurile și le va limpezi gândurile și sentimentele. Pas cu pas și zi după zi, cei doi amorezi vor avea de luptat cu trecutul artistei, resentimentele profesorului și tot convenționalul unui orășel prea îngust pentru o dragoste atât de mare.

Se schimbă soarta omenească-ntruna

Ridicat pe piedestalul unei iubiri imposibile, Castelul de nisip, o comedie tragică jucată de actori stângaci și anonimi, este povestea, în sfârșit spusă de cineva, a evadării din rutina liniștitoare într-o incertitudine care răstoarnă vieți și provoacă decizii dure. Mor are de ales între iubită și familie, Rain între o carieră și anonimat, iar Nan între bărbatul iubit și un orgoliu infinit. Toți trei, implicați într-o poveste unică și de trei ori interpretabilă, realizând că viețile lor chiar sunt niște castele de nisip pe care o singură furtună puternică este în stare să le spulbere, ajung să se întrebe cine sunt.

„Mi-aduc aminte, când era mică, pozele din cărțile englezești pentru copii, cu băieți și fetițe care se jucau pe plajă și făceau castele de nisip – și încercam și eu să mă joc în nisip. Dar o plajă mediteraneeană nu este locul potrivit unde să te poți juca. Este murdară și foarte uscată. Fluxul nu spală niciodată nisipul și nu îl întărește.” (Iris Murdoch, Castelul de nisip, p.95)
Magda Lungu, 13 ianuarie 2023

Iris Murdoch – Castelul de nisip
Editura Polirom, 2022, 400 pagini
Traducere din limba engleză de Nadina Vișan

Colecția TOP 10+ ⊰ 1 » ... » 100 » ... » 200 » ... » 300 » ... » 400 » ... » 500 » ... » 600


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu