⧫ Iubirile croitoresei
Îndrăgostită nebunește de un seducător spiritual și sofisticat, Sira Quiroga își părăsește logodnicul alături de care ducea o viață anostă și lipsită de perspective și se mută într-un oraș străin, plin de culoare și contraste. După câteva luni în care s-a simțit cea mai răsfățată și cea mai adorată femeie de pe fața pământului, părăsită de bărbatul care îi jurase dragoste eternă, însărcinată în câteva luni, fără niciun cunoscut prin preajmă și fără niciun ban, Sira va fi nevoită să descurce departe de casă, în prag de război, cu singura meserie pe care o știa îndeajuns de bine încât să poată trăi de pe urma ei.
Ucenică de la doisprezece ani în atelierul de croitorie al Manuelei Godina, Sira crescuse în ritmul monoton al mașinilor de cusut întrerupt, când și când, de bârfele mondene aduse de clientele dornice să țină pasul cu moda și cu ultimele noutăți ale Madridului veșnic treaz. La douăzeci de ani, fără o meserie și salariu, Sira îl cunoscuse pe Ignacio, fiul unei văduve din Castilia, liniștit, manierat, cu doi ani mai mare și foarte dornic să o facă fericită din puținul pe care-l câștiga muncind ca funcționar în administrația republicană. Fără alte perspective, Sira s-a logodit cu Ignacio după doar două săptămâni, iar înainte de nunta mult visată, îl va cunoaște pe Ramiro Arribas. În floarea vârstei, la treizeci și patru e ani și cu forță de seducție teribilă, Ramiro i-a întors viața pe dos Sirei în doar câteva întâlniri studiate. Subjugată de farmecul cuceritorului profesionist, Sira va rupe logdna cu Ignacio și va părăsi Madridul pentru a se avânta în marele necunoscut împreună cu bărbatul cu care urma să împartă banii primiți moștenire de la un tată dispărut în copilărie și apărut de nicăieri și o viață, credea ea, întocmai ca în poveștile cu prinți și prințese.
După primele luni romantice cu plimbări în doi, seri petrecute în cele mai luxoase restaurante din Tetuan și nopți alintate de muzica valurilor auzită din camera de hotel, Sira va rămâne însărcinată și va descoperi un alt Ramiro. Indispus de sarcina tinerei mame și speriat de iminența războiului care se apropia în fugă de Maroc, Ramiro Arribas va părăsi Tetuanul lăsând în urmă un bilet prin care o asigura pe Sira că o iubește ca pe nimeni altcineva și că-i va înapoia banii și bijuteriile pe care le împrumutase, în grabă, pentru o afacere ce nu suporta amânare. Cu inima frântă, fără nimic din moștenirea primită de tatăl pe care îl văzuse o singură dată în viață și plină de datorii, Sira va fi luată la rost de oamenii legii și amenințată cu închisoarea în cazul în care nu era dispusă să plătească datoriile adunate în cele câteva luni de huzur. Fără scăpare și fără nicio altă soluție salvatoare, va accepta propunerea comisarului Claudio Vasquez de a locui în pensiunea Candelariei, o casă cu camere minuscule și neaerisite din mahalaua evreiască a Protectoratului spaniol al Marocului.
Canderalia Ballesteros, mai cunoscută în Tetuan drept Candelaria contrabandista, o femeie de patruzeci și șapte de ani învățată cu munca și amestecată în multe afaceri dubioase, îi va propune Sirei o vânzare de arme în shimbul unui săculeț de bani, suficienți să-și poată cumpăra un spațiu pentru un mic atelier de croitorie cu ajutorul căruia, dacă ar fi primit suficiente comenzi, ar fi putut să-și achite datoriile și să rămână și cu ceva bani de investit în materiale și reviste de modă. Aventura nebunească prin care va trece Sira în noaptea vânzării de arme va fi începutul unei epoci în care micuța croitoreasă, naivă, gingașă și ușor de impresionat, se va transforma în patroana sofisticată a unei case de modă selecte cu clientelă aleasă pe sprânceană dintre soțiile celor mai putenici demnitari ai celui de-al Treilea Reich. În plin război între fascism și libertate, patroana Sira Quiroga va reuși, în doar câțiva ani, să își achite datorile rămase în urma aventurii cu Ramiro Arribas, să își aducă în Maroc mama abandonată în Madrid și să se îndrăgosteacă din nou, dar de această dată de omul potrivit.
Despre toate aventurile celei mai experimentate spioane a serviciilor secrete britanice și cele ale spionului MI6 Marcus Logan, jurnalistul care i-a salvat Sirei mama, apoi a salvat-o și pe Sira de la moarte, sărind cu ea din tren, într-un roman cu întâmplări riscante în care perioadele de pe culmile glorie și cele de pe fundul prăpastiei sunt la fel de importante pentru că i-au arătat Sirei cine este și cine ar putea deveni.
„Fusesem pe rând, candidată începătoare la un post de funcționară, beneficiară a patrimoniului unui mare industriaș, amantă voiajoare a unui pungaș, aspirantă plină de iluzii la postul de director al unei afaceri argentiniene, mamă frustrată a unui copil nenăscut, bănuită de escrocherie și furt, îndatorată până-n măduva oaselor, traficantă ocazională de arme deghizată în maură inocentă. În și mai puțină vreme trebuia să-mi definesc noua personalitate, fiindcă nici una dintre cele anterioare nu-mi mai era de folos.” (Maria Dueñas, Iubirile croitoresei, p.140)
Magda Lungu, 01 iunie 2019
Maria Dueñas – „Iubirile croitoresei”
Editura Polirom, 2013, 588 pagini
Traducere din limba spaniolă: Ileana Scipione
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu