John Steinbeck


Fructele mâniei

În timpul Marii Crize Economice care a lovit Statele Unite ale Americii, familii întregi din Oklahoma, Texas și New Mexico au rămas pe drumuri. Alungați de pe pământurile și din casele lor de tractoarele care au răsturnat sau au dărâmat tot ce le-a stat în cale, arendașii au luat calea pribegiei încărcând în camionete puținul rămas din agoniseala de-o viață. Singura lor speranță, California, părea a fi locul de vis în care afișe mari, colorate, răspândite prin toate statele, promiteau culegătorilor locuri de muncă în livezi întinse, pline de fructe. Familia Joad, întregită cu Tom care abia s-a întors acasă după patru ani în care a stat după gratii, este una din mulțimea de familii americane care a pornit spre California, pe route 66, sperând la o viață mai bună. Cum au plecat de-acasă, ce au găsit pe drum și unde au ajuns aflăm dintr-un roman câștigător al Premiului Pulitzer.

Cei doisprezece membri ai familiei Joad, bunici, părinți și copii, lipsiți de o sursă de venit după ce banca le-a confiscat pământul și le-a dărâmat casa, au fost obligați să-și caute de muncă în altă parte. Încântați de promisiunile afișelor californiene au vândut tot, au cumpărat o camionetă în care și-au încărcat strictul necesar și cu 154 de dolari în buzunar au plecat la drum. Bunul și Buna, vârstnicii familiei, au fost cei care i-au alungat pe indieni și au luat în stăpânire pământul. Taica și Maica, a doua generație, s-au născut cu drag de glie și au muncit până ce-a dat peste ei un an mai prost în care au fost nevoiți să împrumute bani de la bancă pentru a putea trăi. Copiii, Noah, Tom, Al, Rosasharn, Ruthie și Winfield, a treia generație, s-au născut pe pământul de pe care banca i-a alungat Toți zece plus unchiul John, Connie, bărbatul drăguței de Rosasharn, și Jim Casy, un fost preot care a renunțat la preoție, se vor îmbarca în camionetă și vor porni către o destinație la care nu vor ajunge toți.

Urcat în camionetă printr-un șiretlic, - altfel n-ar fi plecat de acasă -, Bunul va suferi cumplit că a fost izgonit de pe pământul pe care a trăit și a muncit o viață. Bătrân și bolnav, bunicul Williams James Joad va rezista doar trei săptămâni în camionetă după care va pleca pe un alt drum, unul fără întoarcere, urmat îndeaproape de Buna. Începută dezastruos, odiseea familiei Joad va continua catastrofal, cu fuga lui Noah și a lui Connie, arestarea lui Jim Casy, abandonul lui Tom Joad și nașterea unui prunc mort, adus pe lume de Rosasharn cea vlăguită și înfometată. Atenționați de cei care veneau îndărăt din California că visul american este, de fapt, un coșmar, naivii membri ai familiei Joad își vor continua cu încăpățânare drumul, vor fi păcăliți de negustorii vicleni, vor fi descurajați sau vânați de poliție li vor fi umiliți de fermierii californieini care îi vor numi okieși îi vor munci pe bani puțini și în condiții inumane. Singurul loc în care se vor simți cât de cât omenește va fi o tabără guvernamentală cu hrană pe săturate, locuri de dormit decente și dușuri cu apă caldă, dar din care vor fi nevoiți să fugă după incidentul care va fi urmat de arestarea lui Jim Casy.

Deși fiecare membru al familiei Joad are un rol bine definit și un destin de urmat, personajul central al romanului este, de la început până la final, Tom Joad. Plecat de acasă de tânăr, onest și bun, dar iute la mânie,Tommy și-a văzut de ale sale până când o banală ceartă cu un prieten bun a degenerat într-o bătaie și s-a terminat cu o crimă. Acuzat de omucidere, Tom a fost pedepsit cu 4 ani de închisoare, perioadă în care a văzut oameni atât de săraci, încât, la puțin timp după ce erau eliberați, se întorceau după gratii, vânzându-și libertatea pentru un pat și-o masa caldă. Întors acasă după ani în care nu a primit nicio veste de la ai lui, Tom Joad va găsi, în locul tihnei mult visate, o familie disperată, pe picior de plecare către un necunoscut care promitea un alt început. Fără a sta prea mult pe gânduri, Tom Joad își va însoți familia în pribegie, o va ajuta la nevoie, va împărți foamea, frigul și umilința cu ceilalți membri, dar înnebunit de sărăcie, își va pierde pentru a doua oară cumpătul și va sări la bătaie, fiind apoi nevoit să se ascundă, de teama de a nu fi din nou, arestat. Destinul lui tragic este doar unul dintre sutele de destine frânte ale unor oameni care se tot împiedică și cad, imediat ce au reușit să se ridice câtuși de puțin. Adaptat să supraviețuiască în orice condiții și lipsit de eroisme inutile, strivit de marea istorie și amenințat din toate părțile, Tom Joad se va pierde pe sine, va abandona lupta și se va considera un învins.

Șoseaua 66 este calea oamenilor puși pe goană, care au fugit de praf și de pământul mereu avar, de tunetele tractoarelor și de câinoșenia proprietarilor, de năvala treptată a pustiului înspre nord, de vânturile învârtejite ce se năpustesc din Texas, de potopurile care n-aduc nici o bogăție pământului și îi fură și ce brumă mai are. (...) Șoseaua 66 este calea-mumă, calea fugii. (John Steinbeck, Fructele mîniei, p.154)
Magda Lungu, 16 septembrie 2018

John Steinbeck – Fructele mîniei
Editura Polirom, 2013, 600 pagini
Traducere din limba engleză de Dumitru Mazilu


———— ❖—————————————
Serie de autor ⊰ «John STEINBECK»
———— ❖—————————————


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu