Ioan Petru Culianu

Jocul de smarald

Roman polițist care te ține ca pe ace datorită indiciilor care sugerează o mulțime de piste adevărate sau false, Jocul de smarald este un joc de-a Baba-oarba în care un etern student britanic sosit la Florența pentru a-și întâlni un vechi prieten este martorul unui asasinat oribil, desfășurat în plină stradă. Șocat de moartea violentă a prea bunului său prieten, tânărul va încerca să dea de urma ucigașului și va pătrunde într-un labirint de mistere, ezoterism, magie și alchimie în care s-ar fi putut rătăci cu ușurință dacă n-ar fi fost ajutat și îndrumat de excentricul doctor Altavilla și de frumoasa Vittoria, fosta logodnică a nefericitului Pietro.

În dimineața următoare a sinistrului asasinat, având în minte ultimele cuvinte ale lui Pietro și inelul pe care acesta i-l pusese în palmă cu puțin înainte de a pleca pentru totdeauna dintre cei vii, Thomas Anglicus va fi luat la întrebări de poliția florentină ca singurul martor al celor întâmplate. Musafir în casa lui Pietro, neștiind ce să declare și complet nevinovat, englezul va stârni compasiunea ofițerilor și mila slugilor care își jeleau stăpânul mort, neuitând să se caine pentru propriul lor viitor devenit peste noapte incert. Lăsat de poliție în lumea lui, Thomas va fi supus unui alt interogatoriu, mult mai subtil și mai degajat. Deghizată în straie de bărbat, Vittoria Pitti, logodnica celui ucis, îi va cere lui Thomas toate amănuntele asasinatului, iar drept răsplată pentru sinceritate și încredere, îi va oferi dezvălui povestea incredibilă a Celor Trei Grații și îl va conduce în biblioteca palatului arătându-i o încăpere circulară, plină de rafturi ticsite cu cărți tipărite rare și manuscrise originale neprețuite ale astrologilor și filosofilor care au lăsat moștenire urmașilor descoperirile lor.

Uimit de pasiunile fostului lui prieten și fermecat de grația și inteligența Vittoriei, Thomas se va simți atras de o Florență savantă și impozantă într-un hățiș de intrigi țesute de cele două tabere adverse: cea a adepților lui Savonarola, un predicator habotnic, dar cu mare priză la publicul florentin, și cea a intelectualilor, susținători erudiți ai Academiei Florentine. Războiul dintre cele două tabere, vechi de câteva sute de ani și ținut în frâu de familia de Medici, izbucnit pe neașteptate în ziua asasinării lui Pietro, va continua cu un șir de crime ordonate în secvențe astrologice, toate legate de o operă de artă, tabloul lui Botticelli, Primăvara despre care simpatizanții lui Savonarola susțineau că ar fi fost pictat pe pânza pătată cu sângele lui Iisus. Foarte interesante de urmărit, teoriile din spatele crimelor sunt susținute filosofic, religios sau științific, cu argumente dezvoltate de personajele care joacă rolul florentinilor din perioada Renașterii, respectiv a acelor ani în care Italia a fost un lider european în știință și artă execitând o influență clară asupra culturii europene vreme de secole. Expert în Renașterea Italiană, Ioan Petru Culianu a introdus în acest volum, sub formă de poveste, o seamă de elemente renascentiste inedite care, împletite cu magia, fac deliciul unui roman complex și savuros, al cărui final, incredibil și imposibil de anticipat, nu-l voi dezvălui.

„Admirația mea pentru artistul necunoscut care își demonstrase dibăcia nu repetînd întruna modelul, ci, dimpotrivă, evitînd repetiția lui, crescu într-un soi de ciudată meditație despre viață și natură și firea omului. Adesea m-am minunat de modelul pe care l-a folosit Creatorul cînd i-a zămislit pe oameni, care se aseamănă între ei (toți au picioare, brațe, capete, ochi și mâini) și totuși nu sunt niciodată identici.” (Ioan Petru Culianu, Jocul de smarald, p.161)
Magda Lungu, 09 februarie 2018

Ioan Petru Culianu – „Jocul de smarald”
Editura Polirom, 2011, 384 pagini
Traducere din limba engleză: Agop Bezerian

Ioan Petru Culianu a scris romanul The Emerald Game în limba engleză, în vara-toamna 1987, cu colaborarea distinsei doamne H.S. Wiesner. Traducerea românească de față s-a făcut după originalul inedit (printout, 441 de pagini) aflat în arhiva familiei (n. ed.).


———— ❖—————————
———— ❖—————————

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu