Anchee Min

Azaleea Roșie


Emigrată în America în 1984, cu ajutorul actriței Joan Chen, Anchee Min a rămas cu amintiri de neșters din primii ani trăiți în China comunistă condusă de președintele Mao Zedong. Cartea sa de memorii, Azaleea Roșie, scrisă într-un stil simplu și direct, relatează întâmplări dramatice din anii de început ai copilăriei, apoi ai adolescenței și tinereții scriitoarei, depănând o viață la fel de tristă ca tristețea însăși, animată rareori de speranțe deșarte și iubiri interzise, aproape executată silit, dar salvată în ultimul moment de o scrisoare care a traversat oceanul.

Născută într-un cartier al Shanghaiului, într-o căsuță cu etaj moștenită prin testamentul lăsat de bunicul din partea tatălui, copila cea mai mare a familiei formate din șase membri a devenit adult la vârsta de cinci ani când i s-au dat în grijă de către părinții veșnic plecați la muncă, fratele și cele două surori mai mici. Lipsită de copilărie, la fel ca majoritatea copiilor din cartier, fetița cu nume de floare a crescut cu învățăturile lui Mao și operele doamnei Mao, tovarășa Jiang Chin, smulgând Marii Revoluții Culturale Proletare câteva ore dedicate jocurilor în stradă, terminate cu îmbrânceli și vânătăi atunci când puștimea avea ceva de împărțit. Isteață de mică, Azaleea a devenit lider la școala primară la care a fost înscrisă după ce părinții au fost nevoiți să se mute într-un alt cartier, mai sărac decât acela în care s-a născut.

Activistă la doisprezece ani, melomană și fruntașă a clasei la Istoria Partidului Comunist Chinez, după terminarea școlii primare, Azaleea a fost repartizată la ferma Focul Roșu, situată în apropierea litoralului Mării Chinei de Est. Obișnuită din fragedă pruncie cu munca grea și interminabilă, adolescenta se va adapta rapid, fără să protesteze împotriva condițiilor inumane de lucru la fermă, dar va fi șocată de răutatea comandatelor de pluton, dispuse să se impună indiferent de rezultatele deciziilor lor. Bănuită că ar fi avut o aventură romantică cu un bărbat, una dintre fete va fi urmărită ca la carte, de parcă ar fi fost un spion internațional, va fi prinsă împreună cu iubitul ei, amenințată cu arma și obligată să declare că a fost violată, și își va pierde mințile în clipa în care va afla că prima ei iubire a fost executată ca un criminal de rând din cauza mărturiei ei mincinoase. Acest episod barbar împreună cu dragostea interzisă purtată comandantei Yan o vor epuiza pe Azaleea mai crunt decât toate nedreptățile și umilințele îndurate zi de zi la ferma semi-militarizată, ierarhizată strict și arondată mocirlelor orezăriei.

Salvată de Yan dintr-un complot pus la cale de comandanta Lu al altui pluton de fete, Azaleea va fi selecționată să participe la preselecția regională pentru un film al studiourilor din Shanghai. Îndrăzneață și visătoare, Azaleea se va lăsa purtată de aripile speranței și va depăși obstacol după obstacol ajungând aproape de câștigarea rolului principal feminin al filmului. Înșelată mârșav de concurenta preferată a studiolui, va pierde rolul principal pe ultima sută de metri, dar va obține în schimbul dezamăgirii o slujbă de secretară de platou, mult mai ușoară comparativ cu munca din orezăria comunistă. Pe Yan nu o va uita niciodată și își va aminti cu drag de ea atunci când viața i-l va scoate în cale pe însuși regizorul filmului Azaleea Roșie. Cunoscut lumii cinematografice sub numele de Supraveghetorul, regizorul, un personaj enigmatic și evaziv, o va îndrăgi pe Azaleea atât de mult, încât îi va înlesni cariera actoricească, numind-o politic, în rolul principal al filmului din care fusese eliminate pe nedrept. Din nefericire, în ziua în care ar fi trebuit, în sfârșit, să se afirme, moartea președintelui Mao Zedong va eclipsa ambițiile unei fete sărace, dar muncitoare, născută în secolul greșit.

Căzută în dizgrație și cu o carieră îngropată la picioarele sicriului maoist, Azaleea va rămâne la studiourile Shanghai, ca secretară de platău, următorii șase ani triști, în care va munci pe rupte încercând să uite cât de aproape a fost de visul de a deveni actriță. Judecată pe nedrept de propria sa familie, îndepărtată de Yan și lipsită de protecția regizorului, Azaleea va pluti peste propria ei viață nemaidorindu-și nimic și trăind absent, în virtutea inerției. După șase ani de la pierderea rolului, când lucrurile păreau să se fi așezat într-un oarecare fel, o scrisoare venită de peste ocean o va convinge în câteva rânduri să renunțe la China comunistă pentru America unei vieți noi. Fără a sta prea mult pe gânduri, Azaleea își va părăsi familia și țara și va evada într-o altă lume din care, cu un curaj care nu i-a lipsit nicicând, va scrie și va publica un roman care a devenit bestseller internațional, tradus în peste douăzeci de limbi.

„În nouă ani, nouă milioane de oameni au vizionat nouă opere. Este minunat. În cel de-al zecelea an, va fi opera cu numărul zece. «Azaleea Roșie».” (Anchee Min, Azaleea Roșie, p.250)
Magda Lungu, 19 decembrie 2020

Anchee Min – Azaleea Roșie
Editura Polirom, 2018, 328 pagini
Traducere din limba engleză de Mihaela Negrilă

Colecția TOP 10+ ⊰ 1 » ... » 100 » ... » 200 » ... » 300 » ... » 400 » ... » 500 » ... » 600


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu