Margaret Atwood

Asasinul orb


Aproape de apusul vieții, doamna Iris Chase Griffen, fata căpitanului Norval Chase și fosta soție a magnatului Richard E. Griffen, își amintește de momentul în care asasinul orb a reușit să o salveze de tirania unui bărbat care a cumpărat-o, la pachet cu sora mai mică și fabricile falimentare ale tatălui său. Bogat și influent, Richard E. Griffen a transformat viețile ambelor surori într-un coșmar până când Laura, nemaiputând răbda, a trecut cu mașina prin barierele care închideau o porțiune de pod și s-a prăbușit în hău. Rămasă singură pe lume după moartea cumplită a surorii mai mici, Iris găsește o cale de a evada din casa soțului, cu ajutorul unui plan pe cât de original, pe atât de riscant.

Nepoate ale bunicului Benjamin Chase, cele două surori, Iris și Laura, au văzut lumina zilei în casa din Port Ticonderoga, orașul canadian scăldat de două râuri, Jogues și Louveteau. Orfane de mamă, fetele au copilărit în casa tatălui lor, Norval Chase, moștenitorul Fabricii de Nasturi și a averii lăsate de bunicul Benjamin și bunica Adelia. Rănit pe front, dar încă viu, spre deosebire de ceilalți doi frați mai mici care au plecat la război, dar nu s-au mai întors acasă, Norval Chase a preluat afacerea tatălui său, cu care s-a descurcat mult mai bine decât cu cele două fetițe rămase în grija lui după moarte fulgerătoare a soției. Crescute de Renee, o femeie simplă și practică, Iris și Laura au avut parte de o educație aleasă și nu le-a lipsit nimic în afară de ce ar fi fost cel mai important: dragostea infinită și necondiționată a mamei lor.

Liniștită și înțelegătoare, Iris Chase a fost fascinată de mică de cuvinte și literatură în timp ce Laura, capricioasă și dificilă, a oscilat între rebeliuni copilărești și reverii adânci, din care revenea cu greu la realitate. Deși diferența de vârstă dintre cele două surori a fost mică, doar trei ani, caracterele și personalitățile lor diferite le-au hărăzit destine care le-au înstrăinat în loc să le apropie. Îndrăgostite în adolescență de același bărbat, Alex Thomas, un tânăr extremist vânat de poliție, Iris și Laura au preferat să nu discute despre o pasiune care i-a tulburat mințile celei mai mici dintre surori, iar celei mari, i-a dat un motiv pentru a merge mai departe. Căsătorită la optsprezece ani cu magnatul Richard E. Griffen, la sugestia tatălui său, Iris Chase Griffen a găsit în brațele lui Alex tandrețea pe care bărbatul cu care s-a căsătorit nu i-a putut-o oferi.

Meschin și disperat după bani și putere, Richard s-a dovedit a fi călăul industriașului Norval Chase și autirul moral al sinuciderii Laurei. Oripilară de destăinuirile surioarei, care l-a acuzat pe Richard că ar fi închis-o pe nedrept într-un ospiciu și a obligat-o să lepede o sarcină care îi încurca planurile, Iris Chase Griffen a găsit puterea de a se smulge din confortul unui cămin pângărit și de a lua viața de la capăt, în ciuda piedicilor ridicate de avocații lui Richard și de sora magnatului, Winifred, o femeie de o răutate incredibilă, ascunsă cu pricepere în spatele unei filantropii veșnic surâzătoare. Singură împotriva lumii, Iris Chase Griffen găsește câteva caiete ascunse de Laura într-un sertar și îi vine geniala idee de a scrie o carte, Asasinul orb, și de a o semna cu numele surorii decedate.

Publicat de o editură nepretențioasă, romanul copiilor orbi sclavi și al fecioarelor mute sacrificate pe altarele zeităților unei altei planete atrage imediat atenția criticii și a publicului, incită jurnaliștii și detectivii particulari care de-abia așteptau un motiv de a-l distruge pe maleficul Richard E. Griffen și reușește să pună punct unei ascensiuni economice și politice care părea de neoprit. Incapabil să lupte împotriva literaturii, luat la întrebări de presă și subiect al unui scandal de proporții, Richard E. Griffen fuge de acasă, iar după o dispariție de câteva zile, este găsit fără suflare, la bordul bărcii lui cu pânze. Văduvă și încă tânără, Iris Chase Griffen continuă războiul cu Winifred, sora lui Richard, pentru custodia nepoatei Sabrina, unicul copil al fiicei sale Aimee, de care nu a avut parte.

După ani și ani de zbucium și dezamăgiri dureroase, octogenara Iris Chase Griffen recunoaște că ea este autoarea Asasinului orb, recitește articole vechi, decupate din ziare, deapănă amintiri și se întreabă, pe bună dreptate, cum ar fi fost viața ei dacă Laura ar fi trăit sau dacă ea, Iris, ar fi îndrăznit să-și înfrunte tatăl și să pășească pe un alt drum.

„Unele dintre cele mai bune lucruri sunt făcute de cei care n-au încotro, de cei care n-au timp, de cei care înțeleg cu adevărat cuvântul neajutorat. Ei sunt scutiți de calculul riscului și profitului, nu se preocupă de viitor, sunt siliți să acționeze la timpul prezent.” (Margaret Atwood, Asasinul orb, p.325)
Magda Lungu, 04 octombrie 2019

Margaret Atwood – Asasinul orb
2000 - Premiul Man Booker
Editura Polirom, 2014, 670 pagini
Traducere din limba engleză de Lidia Grădinaru

Colecția TOP 10+ ⊰ 1 » ... » 100 » ... » 200 » ... » 300 » ... » 400 » ... » 500 » ... » 600


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu