Michael Ondaatje


Pacientul englez

După terminarea războiului, sub acoperișul vilei San Girolamo, o fostă mănăstire părăsită după ce a fost bombardată, o infirmieră de douăzeci de ani se adăpostește împreună cu unicul său pacient, un bărbat misterios, cu trupul ars, de nerecunoscut, despre care se presupune că ar fi englez. În scurt timp, celor doi li se alătură David Caravaggio, un spion mutilat, dependent de morfină, și genistul sikh Kirpal Singh, un tânăr soldat care își pune zilnic viața în pericol pentru a dezamorsa bombele neexplodate. Amorțită după atâtea luni în care nu a văzut decât moarte și suferință, Hana ascultă răbdătoare destăinuirile celor trei bărbați și începe să revină la viață, fascinată de povestea de dragoste a misteriosului pacient englez și de incredibilele sale aventuri, de care a avut parte în deșertul african.

Salvat de beduini după ce a căzut din cer, dintr-un avion prăbușit în deșert, bărbatul ars a fost ținut în viață de oamenii triburilor pentru a le tălmăci armele străinilor. Învelit într-o pânză îmbibată în untdelemn și transportat cu o targă, pilotul a fost purtat dintr-un sat într-altul, pe întuneric, iar când starea lui s-a agravat, a fost dus de trib la baza militară din Siwa, în 1944. De acolo, a fost transportat cu trenul militar până în Tunisia, apoi trimis în Italia, la un spital improvizat. Interogat, n-a vrut să spună cine este și ca să-i spună într-un fel, medicii l-au numit pacientul englez. Acolo l-a întâlnit Hana pe pacientul necunoscut, fără plăcuță de identificare la gât, iar după retragerea trupelor, au rămas amândoi în vila sfârâmată aproape în întregime de bombarbamente, prea periculoasă pentru a mai putea fi folosită de aliați. Singuri într-un loc pustiit, pacientul și infirmiera și-au umplut timpul cu lecturile ei din cărțile găsite în biblioteca fostei vile și poveștile lui despre un trecut din care vii, n-au mai rămas decât amintirile.

Știind că fata prietenului din copilărie e voluntar în corpul medical, David Caravaggio a luat urma Hanei când a auzit un grup de medici vorbind despre ea și despre pacientul necunoscut pe care infirmiera n-a vrut cu niciun chip să-l abandoneze. Rănit la ambele mâini, Caravaggio, cel care n-a scos un cuvânt în cele patru luni în care a fost internat și tratat, a început brusc să vorbească, uimindu-i pe toți cu întrebările lui insistente despre Hana și pacientul ars, iar după ce a aflat în care vilă au rămas amândoi, restul a fost floare la ureche. Spion și hoț, Caravaggio a fost prins când fura niște documente secrete și pedepsit crunt, mutilat prin tăierea degetelor mari de la ambele mâini. Dependent de morfină, David Caravaggio o va lăsa pe Hana să-l îngrijească și vor asculta amândoi istorisirile pacientului englez, până la sosirea lui Kip.

Indian din Punjab, al doilea fiu al unei familii tradiționale, Kirpal Singh a fost unul dintre cei trei candidați selecționați de Lordul Suffolk, cel mai bun ofițer de geniu, recunoscut pentru inventivitatea și priciperea sa în dezamorsarea bombelor. Profesor și prieten, Kip l-a îndrăgit tare mult pe ofițelul britanic, iar după moartea lui, a părăsit Anglia și s-a înrolat voluntar în armata italiană, tot genist, dar nu într-un război, ci într-o unitate care, dorind să șteargă urmele războiului, căuta bombele neexplodate, lăsate în urmă de armată. Trecând pe lângă moarte în fiecare zi și, uneori, de mai multe ori pe zi, deși abia împlinise douăzeci și șase de ani, Kip era mult mai matur decâ tinerii de vârsta lui. Curajos și discret, soldatul din cortul militar instalat în curte va fi binevenit în vila împărțită de ceilalți trei, va deveni în scurt timp prietenul de vorbă al pacientul englez și rivalul lui Caravaggio pentru dragostea Hanei. Iscată din senin, mica poveste de dragoste a celor doi tineri, Hana și Kip, va fi prilejul potrivit, găsit de pacientul englez pentru a împărtăși tuturor, incredibila poveste de dragoste, cu aventuri în deșert și scene de război, a unui bărbat recunoscut de Caravaggio, drept cel mai inteligent, mai fermecător și mai periculos spion.

Publicat în 1992, romanul „Pacientul englez” a fost ecranizat, în 1996, în regia lui Anthony Minghella. Cu o distribuție de excepție, filmul care i-a avut în rolurile principale pe Ralph Fiennes, Juliette Binoche şi Kristin Scott Thomas a fost laureat cu 9 Premii «Oscar». În anul 2018, romanul a primit premiul «Golden Man Booker» pentru cel mai bun roman distins cu premiul «Booker» în ultimii 50 de ani.

„O poveste de iubire nu e despre cei care își pierd inima, ci despre cei care găsesc acea ființă închisă în sine care locuiește în interior, pe care, când o afli, trupul nu mai poate înșela pe nimeni și nimic – nici înțelepciunea somnului, nici ritualul fasoanelor sociale. Este o mistuire a sinelui și a trecutului.”(Michael Ondaatje, Pacientul englez, p.105)
Magda Lungu, 09 februarie 2019

Michael Ondaatje – „Pacientul englez”
2018 - Premiul «Golden Man Booker»
1992 - Premiul «Booker»
Editura Polirom, 2013, 324 pagini
Traducere din limba engleză de Monica Wolfe-Murray


———— ❖—————————
———— ❖—————————

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu