⧫ Eroii mei
Veseli sau triști, oameni de știință, truditori ai pământului sau artiști, nu toți anonimi, Eroii lui Viorele Ilișoi sunt oameni ca noi, învingători sau învinși, ale căror vieți incredibile au fost ascultate cu atenție sau descâlcite cu răbdare, apoi așezate cu pricepere în povești nemuritoare și oferite nouă, cu drag, și cu o dedicație: Citindu-le poveștile, așa cum le-am lăsat să curgă din inimă, eroii mei vor deveni, cititorule, și ai tăi.
Scrisori despre eroii de ieri sau de azi pentru prietenii de mâine
Cu o copertă pe care un Gheroghe sfânt și martir, călare pe un cal cu picioarele din față ridicate, bine înfipt în șa, înfruntă balaurul cu o sabie de tinichea, subțire ca o andrea și mâncată de rugină, volumul vieților de oameni ca mine și ca tine începe, - nici nu se putea altfel -, cu o Scrisoare către eroul meu, un puști răzvrătit de 16 ani care, în 1981, a înfruntat întocmai luptătorului creștin, cu un curaj nebunesc, de unul singur, sistemul și Securitatea, scriind pe ziduri, cu cretă forestieră, nemulțumirile unei generații care își cerea dreptul la o viață decentă și liberă. Lui, elevului Mugur Iulian Călinescu (1965-1985), un copilandru plăpând, dar cu inimă de leu, chinuit până la moarte de securiștii pe care i-a sfidat cu manifeste și îndemnuri la revoltă, o scrisoare a vremurilor noastre trimisă înapoi, către trecut, îi va onora faptele și amintirea unei vieți, pe nedrept, furată.
Mai aproape de noi, dar tot eroi, sunt cei doi dascăli din Orele profesorului Cremarenco și Aurul lui Enescu. Împătimiți ai matematicii, profesorul Sfetoslav Cremarenco și elevul său câștigător al aurului olimpic, Bogdan Călin Enescu, au ales să predea liceenilor de la „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău aceeași știință, dar la distanță de câteva generații. Copil sărac născut într-o familie de basarabeni bogați, lui Sfetoslav Cremarenco i-a plăcut de mic învățătura, atât de mult, încât a căutat să trezească în sufletul elevilor, dragostea pentru pasiunea vieții lui, iar minților strălucite, ca cea a lui Bogdan Enescu pe care el l-a descoperit, le-a oferit trepte de urcat până în înaltul la care și-au dorit să ajungă. Asemenea lor, domnul Tillott din Acei profesori pentru care cauți o stea și doamna Baciu din Maria și aripile ei au știut cum să-și încurajeze elevii să meargă pe drumul către vocația lor, ușoară sau grea, care i-a împlinit și i-a umplut de amintiri duioase pentru dascălii începuturilor.
Tot om de știință, doctorița Gabriela Morușanu din Strălucirea minții în bezna românească, a studiat medicina la București, psihologia la Oxford, marketingul la Cambridge, strategii de afaceri la Paris și Londra, iar după ce a lucrat cu fizicianul Stephen Hawking, pe care l-a cucerit cu o idee, s-a hotărât să se întoarcă în România, în 2004, lăsând în urmă un job de sute de lire pe oră și o perspectivă sub semnul infinitului. După mai multe deziluzii care păreau că nu se mai termină și niciun contract sigur, Gabriela Morușanu, medic specialist în oncologie și cercetător științific de gradul II, cu lucrări premiate de Academie și publicate în reviste de specialitate din Occident , un om pe care mulți l-au evitat fiindcă le dă prea mult de gândit sau de simțit, și-a deschis o firmă de consultanță la care nu a avut niciun client, a abandonat-o când nu a mai putut să o susțină financiar, a încercat să se angajeze pe ici, pe colo, pentru a avea ce pune pe masă, dar incapabilă să se adapteze unei realități pe care n-a înțeles-o, a murit de foame și de frig într-un apartament gol, în care suferit ca un câine și a trăit ca vai de lume.
Scufundat cu totul într-o sferă la fel de înaltă ca cea a geniilor, părintele Mihai Milea, eroul din povestea Părintele Milea, al milei, un adaptat perfect al realității românești în care orice imposibilul devine posibil dacă ai râvnă și credință, un umil și cucernic preot din Buzău a făcut minuni, cu mâinile oamenilor, prin care Dumnezeu lucrează. În 1991, imediat după revoluție, măruntul preot dintr-o parohie buzoiană a ridicat o catedrală în mijlocul orașului după care, ajutat de Dumnezeu, prin oameni, a mai construit 18 biserici, cămine sociale, școli, tabere, adăposturi pentru copii, pentru bătrâni și pentru oameni ai străzii, în câteva județe din România și Basarabia. Mărunțel și înfofolit, indiferent de anotimp, îmblânzitor de oameni și plin de idei pentru tot atâtea proiecte, părintele Milea a mai înființat o bibliotecă și în Soroca cu 25.000 de volume în limba română, cărți pe care le-a cerut de la donatori, luând ca exemplu biblioteca de la Rohia a părintelui Steinhardt care-i fusese prieten la bine și la greu. Iute ca o zvârlugă și nedormit - de ani de zile preotul doarme doar 3-4 ore pe noapte-, când îl răzbește oboseala sau se împiedică de mărunțișuri omenești, părintele Milea spune o vorbă privindu-te drept în ochi, cu aerul că îți spune ceva știut de toată lumea, dar de care numai tu, întâmplător, n-ai aflat până acum: Dumnezeu e mare!.
Eroul nostru și fenomenalii săi eroi
Din Botoșani, orașul unde de atârnă harta în cui, și până în Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, sau din București până în Laval, în Canada, pe jos, cu mașina, cu TIR-ul sau cu „ia-mă, nene!”, Viorel Ilișoi, eroul nostru, a bătut sute de kilometri de uscat, a traversat mări sau țări și a întâlnit mii de oameni, fiecare cu rănile, cu împlinirile și neîmplinirile lui. Norocoșilor, genii sau sfinți, profesori sau artiști, meșteri populari, gospodari sau pur și simplu oameni, acelor oameni care au reușit să îl atingă cu vorba sau cu fapta într-un anume fel, încât să-l facă să vibreze, le-a ascultat prezentul și i-a ajutat să-și amintească trecutul. Apoi, cu tolba doldora de povești și viață, a scris pe îndelete, cu amărăciune sau cu mult umor, scrisori despre fenomenalii săi eroi de ieri sau de azi dedicate prietenilor de mâine.
„Și, într-adevăr, e frumos să urci în cabină, să stăpânești ca un bărbat camionul uriaș, să fii doar tu și cerul, arcuit pe mii de kilometri înaintea ta, să străbați oraș după oraș, țară după țară, zi după zi, anotimp după anotimp, să muți de ici până colo munți de marfă așteptată de milioane de oameni, să vezi locuri noi, să simți în piept, ca pe un aer rece, senzația de libertate…” (Viorel Ilișoi, Eroii mei, p.197)
Magda Lungu, 30 aprilie 2023
Viorel Ilișoi – „Eroii mei”
Editura GRI, 2023, 480 pagini
———— ❖———————————————
Serie de autor ⊰ «Viorel ILIȘOI», Editura GRI
———— ❖———————————————
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu