P. G. Wodehouse


Greșeala lordului Emsworth

Distratul lord Emsworth, proprietarul castelului Blandings din Shropshire, Anglia, aflat în vizită la milionarul J. Preston Peters, își strecoară în buzunar, din greșeală, un scarabeu, cea mai valoroasă piesă din colecția de simboluri egiptene în formă de gândaci a excentricului american. Întâmplarea nefericită, căci de o întâmplare este vorba nicidecum de un furt premeditat, declanșează o agitație nemaipomenită în rândul servitorilor duși cu pluta și a aristocraților trăzniți, personaje memorabile care stârnesc râsul cu replicile și peripețiile lor.

Primul care intră în scenă este Ashe Marson, fiul reverendului Joseph Marson și al soției sale Sarah, un tânăr de 26 de ani, posesor al unui soi de diplomă care l-a ajutat să capete mai multe posturi de profesor particular. Fost student la Oxford, apoi la Harvard, Ashe Marson n-a absolvit niciuna din cele două universități, iar după doi ani în care a adunat ceva bănuți predând engleza fără nicio satisfacție, s-a reorientat către jurnalism. Omul potrivit în locul potrivit, Ashe a luat legătura cu editura Mammoth, cea care deținea controlul mai multor ziare importante și tipărea serii ieftine de povestiri polițiste și de aventuri. Tătic al detectivului Gridley Quayle, Ashe Marson s-a pus serios pe treabă, iar în câteva luni a obținut o așa de mare popularitate în rândul devoratorilor acestui gen, încât patronii i-au propus să conducă singur întreaga ediție lunară.

Teribil de încântat de succesul Peripețiilor detectivului Gridley Quayle, dar dezamăgit de salariul mizerabil comparativ cu efortul depus, Ashe Marson a început să își urască personajul și să-l transforme într-un nătărău îngânfat care rezolvă mistere bazându-se pe câteva coincidențe bizare. Chiriaș al unei camere din față de la etajul al doilea al unui imobil de pe strada Arundell, Londra, Ashe tocmai scrisese titlul următoarei aventuri când o bătaie în ușă l-a smuls din coșmarul albului foii. Senină și fără să-i fi trecut prin cap că poate îl deranjează cu vizita ei neanunțată, vecina de la primul etaj, Joan Valentine, venise să-și ceară scuze pentru hohotul de râs de dimineață, care l-a fulgerat în timp ce își contorsiona trupul sub forma unui tirbușon, urmând întocmai instrucțiunile din cartea cu exerciții Larsen, ultimul răcnet în sport.

Înaltă, subțirică, blondă și cu ochi albaștri, tânăra de 23 de ani îl va impresiona pe Ashe Marson cu pofta ei nebună de viață. Fostă vânzătoare, actriță, cameristă, guvernantă, secretară și publicistă, sub diferite pseudonime, la același ziar la care Ashe conducea o echipă, Joan îi ascultă toate nemulțumirile legate de slujbă și îl sfătuiește să urmărească anunțurile de la mica publicitate și să caute unul care să i se potrivească. Ascultându-i sfatul, Ashe Marson va afla despre dispariția scarabeului milionarului J. Preston Peters și se va angaja ca valet sub acoperire, de dragul recompensei de o mie de lire promisă de colecționarul american celui care va reuși să recupereze valorosul gândac din buzunarul împrăștiatului lord Emsworth. Tot pentru recompensă, și Joan se va angaja cameristă în slujba Alinei Peters, moștenitoarea milionarului american și logodnica fiului mai mic al lordului Emsworth, Frederick Threepwood, zis si Freddie, un tânăr leneș și prostănac, dezmoștenit de un tată care a pus piciorul în prag după ce ani întregi l-a tot tras de mânecă sau l-a împins de la spate.

Învitați la Blandings de castelan, Aline și J. Preston Peters împreună cu Joan Valentine camerista și Ashe Marson valetul vor da nas în nas cu Ropert Baxter cel Eficient, neobositul secretar particular al lordului Emsworth, un personaj vigilent care suspecta pe toată lumea, și cu George Emerson, un tânăr voinic și isteț, locțiitorul comandantului poliției din Hong Kong, îndrăgostit până peste cap de Aline și disperat că o va pierde pentru totdeauna în clipa în care se va căsători cu Freddie. După ce a încurcat toate ițele strecurându-se, într-un moment de neatenție, din colecția milionarului în buzunarul lordului, tot scarabeul va fi cel care le va descurca pe toate, spre deliciul cititorilor care vor avea parte de încurcături cu duiumul, de momente în care vor râde cu lacrimi și de povești de dragoste cu final fericit. Iar aventura continuă pentru că romanul Greșeala lordului Emsworth este primul din „seria Castelului Blandings”.

„Printre avantajele înaintării în vîrstă se numără și pesimismul sănătos care, deși ne ia frișca de pe prăjitură, are admirabilul efect de a împiedica Destinul să ne ispitească să vindem pielea ursului din pădure, așa cum fac Tinerii Înflăcărați, încît dezamăgirea ulterioară este inevitabilă.” (P.G. Wodehouse, Greșeala lordului Emsworth, p.153)
Magda Lungu, 26 mai 2018

P.G. Wodehouse – „Greșeala lordului Wodehouse”
Editura Polirom, 2012, 252 pagini
Traducere din limba engleză de Carmen Toader

Colecția TOP 10+ ⊰ 1 » ... » 100 » ... » 200 » ... » 300 » ... » 400 » ... » 500 » ... » 600


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu