Ilf și Petrov


America fără etaje

Mânați de o curiozitate nepotolită de filmele artistice văzute la televizor și de reportajele citite prin ziare și reviste, în perioada noiembrie 1935-ianuarie 1936, doi scriitori ruși, Ilf și Petrov, au colindat Statele Unite în lung și în lat, însoțiți de Mr. Adams, un american neobosit și dornic să le arate vizitatorilor tot ce înseamnă America. Întorși în țara lor după două luni memorabile, Ilf și Petrov vor descrie amănunțit și savuros, cu un umor devenit deja celebru, o cultură amestecată și o civilizație pestriță de un farmec inegalabil, ambele rămase la fel de neschimbate.

Îmbarcați din Le Havre, al doilea port al Franței după Marsilia, cei doi scriitori ruși vor traversa oceanul cu imensul vapor Normandie, se vor bucura în cea de-a cincea zi de verdele Statuii Libertății și vor intra în America prin New York, cel mai mare oraș din lume. După o lună în orașul ca o tablă de șah, în care geometria dreptunghiurilor delimitate de străzile longitudinale, numite Avenue, și de străzile transversale, numite Street, este obraznic încălcată de șerpuitorul Broadway, care străbate orașul în diagonal și se întinde pe cîteva zeci de kilometri, Ilf și Petrov, tulburați de imensitatea, bogăția și sărăcia New York-ului, vor primi o ofertă imposibil de refuzat. Prieten al unui prieten al altui prieten, Mr. Adams, un american agitat, vorbăreț și extrem de simpatic, se va oferi să-i însoțească, împreună cu soția, Mrs. Adams, într-o călătorie de-a lungul și de-a latul Americii, o drumeție care se va dovedi a fi aventura vieții lor.

Într-un Ford gri, de-a curmezișul Statelor Unite, de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific și înapoi, Ilf și Petrov vor traversa teribilul Chicago, orașul racketeer-ilor și al violenței, teatralul Santa Fe, cel mai bătrân oraș al celui mai tânăr stat, New Mexico, dar și prietenosul San Francisco, unul dintre acele orașe care îți plac din prima clipă și continuă șă-ți placă tot mai mult, cu fiecare zi. Iar între ele, se vor extazia de grandoarea splendidului deșert al Arizonei,și vor privi de sus abisul de culoarea caisei săpat de fluviul Colorado în straturile suprapuse de roci ale Marelui Canion. Uimiți, la începutul călătoriei, de vastele cunoștințe ale ghidului care abia aștepta o întrebare pentru a da zeci de răspunsuri, scriitorii vor fi de-a dreptul încântați de ușurința cu care Mr. Adams reușea să se intre în vorbă cu oameni complet străini, celebri sau necunoscuți. Datorită lui și prieteniilor legate cu o ușurință uluitoare, Ilf și Petrov vor vizita celebra închisoare Sing-Sing și la fel de celebra închisoare de la Alcatraz, vor da mâna cu scriitorul Ernest Hemingway și cu magnatul Henry Ford, și vor asculta poveștile incredibile ale unor americani de rând, un soldat din infanteria marină și un tânăr baptist, ale indienilor din rezervații și ale negrilor marginalizați.

De la New York, orașul zgârie-norilor și al mizeriei, la Hollywood, patria filmelor de Oscar sau de duzină, cei doi scriitori vor cunoaște o Americă de vis, văzută prin ochii magnaților,cercetătorilor, vedetelor de la Hollywood, sau de coșmar, chinuitoare pentru americanii săraci, datori vânduți în rate fixe la băncile de la care au luat credite pentru produse de consum, mașini sau case. Uluiți de prăpastia dintre bogăție și sărăcie, de publicitatea agresivă și de sclavia banului, Ilf și Petrov vor admira America impunătoarelor construcții, se vor bucura de succesul celor pentru care visul american s-a împlinit, dar vor deplânge soarta americanilor sărăciți, osândiți să muncească o viață pentru un confort de care se nu se pot bucura pe deplin. Interesant este faptul că, superbul tablou pictat de Ilf și Petrov Americii anilor 1935-1936 a rămas neschimbat până în zilele noastre.

„Oriunde te-ai duce, călătorule, spre nord, sud sau vest, în New York, New Orleans sau New Jersey, ai să vezi pretutindeni confort și mizerie, sărăcie și bogăție, care, ca două surori nedespărțite, stau ținîndu-se de mînă lîngă toate drumurile și podurile acestei țări grandioase.” (Ilf și Petrov, America fără etaje, p.297)
Magda Lungu, 28 aprilie 2018

Ilf și Petrov – „America fără etaje”
Editura Polirom, 2018, 528 pagini
Traducere din limba rusă de Ana-Maria Brezuleanu

Colecția TOP 10+ ⊰ 1 » ... » 100 » ... » 200 » ... » 300 » ... » 400 » ... » 500 » ... » 600


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu