Michel Houellebecq


Platforma

Roman care a stârnit controverse în rândul criticilor și cititorilor convenționali, Platforma provoacă prin subiectul abordat, turismul sexual, și intrigă printr-o poveste de dragoste explicită, în care o mulțime de scene aproape pornografice sunt preludiul unor meditații profunde despre înstrăinarea oamenilor de oameni și dispariția iubirii ca sentiment fără de care viața devine oarecum convențională și silnică.

Deși își propusese de nenumărate ori să călătorească, Michal Renault nu reușise să evadeze din Paris, scăldat fiind în acea lehamite călduță care îl ținea captiv într-o rutină plăcută pentru că îi era arhicunoscută. Funcționar francez în Ministerul Culturii, neînsurat, singur la capăt de an și dezamăgit de viața lui anostă, după o săptămână în care a urmărit amuzat iureșul de nestăpânit al cumpărăturilor și pregătirilor pentru trecerea dintre ani, Michel s-a horătât să marcheze și el, într-un oarecare fel, momentul. Visând de ceva ani la o călătorie de vis, în sâmbăta de dinaintea sărbătorilor, a studiat ofertele câtorva agenții de turism, iar cea mai interesantă i s-a părut a fi o călătorie în Thailanda. Fără a sta prea mult pe gânduri, Michel a cumpărat pachetul și va porni într-un circuit de zece zile, atras de oferta sforăitoare a firmei care promitea, cu litere de o schioapă, un strop de aventură, după o traversare de vis a istmului Kra.

După un zbor interminabil de la Paris la Bangkok, autocarul firmei de turism își va conduce călătorii la unul dintre hotelurile aflate în centrul celui mai mare oraș al Thailandei. Sfârșit de oboseală, dar curios să cunoască temerarii unei asemenea excursii, Michel își va studia rapid compatrioții în timpul micului dejun fugărit de ghidul procupat să respecte un program dinainte stabilit, și îi va încadra în categorii de vârstă și ocupație, distrându-se teribil pe seama diferențelor și divergențelor dintre doi membri care formau un cuplu. După prima masă, din nou la drum, călătoarea așezată în dreapta lui deși trei sferturi din autocar era gol, îi va atrage atenția cu frumusețea ei neobișnuită. Aflată în excursie din cu totul alte motive decât Michel, Valerie se născuse într-un sătuc aflat la câțiva kilometri nord de Guingamp, într-o familie de fermieri, iar după o facultate și un master abandonat la jumătatea anului, optase pentru o carieră în vânzări.

Încrezătoare, deschisă și plăcută, Valerie fusese imediat remarcată de Jean-Yves Frochot, un tânăr absolvent de studii comerciale care nu știa mai nimic despre turism, dar care ghicise în noua lui angajată o creativitate care, lăsată liberă și încurajată să se dezvolte, i-ar fi putut aduce doar beneficii. Formând echipa perfectă, șeful ambițios și angajata inventivă reușiseră să pună bazele unei agenții de turism inedite și prospere, care le umpluseră conturile la amândoi cu sume indecent de mari. Discretă și delicată, deși îngrozitor de bine plătită, Valerie renunțase complet la organizare și autoritate în cadrul noii firme, dar își asumase pe deplin responsabilitatea publicității. Înscrisă în circuitul propriei firme ca un excursionist oarecare, Valerie urmărea acele atracții care reușeau să satisfacă nevoile unui consumator din ce în ce mai pretențios, urmând ca, întoarsă la birou, să inventeze sau să reinventeze ceva și mai atractiv pentru a trezi sau a menține activ interesul acestuia.

Atracția irezistibilă dintre Valerie și Michel, amplificată de decorul exotic și de tentația erotică aflată la tot pasul, vor transforma prietenia celor doi tineri într-o poveste de dragoste savurată până la ultima picătură de Michel și înălțată de Valerie pe culmile extazului, continuată la fel de explicit erotic și după terminarea excursiei în Thailanda și sfârșită abrupt, cu un asasinat oribil în barul de pe plaja în care s-au iubit întâia oară. Victimă a unui măcel cu bombă și rafale de mitralieră, Valerie nu va mai putea fi salvată de echipele sosite în barul groazei în mai puțin de zece minute de la explozie, dar va rămâne vie, pentru totdeauna, în mintea bărbatului care a trăit alături de ea, un dram de fericire infinită. Șocat de violența atacului și de pierderea ființei atât de iubite pe care a strâns-o la piept până ce i-au smuls-o medicii din brațe, Michel Renault va fi internat la psihiatrie pentru câteva săptămâni, apoi repatriat în Franța. Fără niciun viitor, golit de gânduri și de sentimente, Michel va renunța la tot și se va exila în Thailanda pentru a putea așterne pe hârtie o poveste incredibilă despre un bărbat, o femeie, fericire și turism sexual.

„Avea dreptate: eram fericit, îmi amintesc. Desigur, rămân tot felul de lucruri, un șir întreg de probleme inevitabile, declinul și moartea, desigur. Cu toate astea, amintindu-mi de lunile acelea, pot pune mărturie: știu că fericirea există.” (Michel Houllebecq, Platforma, p.132)
Magda Lungu, 10 martie 2018

Michel Houllebecq – „Platforma”
Editura Polirom, 2011, 288 pagini
Traducere din limba franceză și note de Emanoil Marcu

Colecția TOP 10+ ⊰ 1 » ... » 100 » ... » 200 » ... » 300 » ... » 400 » ... » 500 » ... » 600


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu