Florina Ilis

Cruciada copiilor

În gara din Cluj, în mijlocul unei veri toride, rapidul de București și acceleratul de Mangalia se pregăteau să plece către o destinație care pentru unii însemna acasă, iar pentru ceilalți vacanță. Primul plecă rapidul și se îndepărtă de gară la fel de grăbit ca jurnalistul instalat la geam, în ultimul vagon, nerăbdător să înceapă a scrie un alt articol din seria care-l făcuse deja celebru. În urma rapidului plecă acceleratul care primise semnalul de pormire al impiegatului de mișcare și o mulțime de zâmbete ale călătorilor altor trenuri, încântați de veselia zgomotoasă și molipsitoare a vagoanelor copilăriei. După ce gara a fost lăsată în urmă, grăbiți să își primească vacanța mult așteptată, copiii și-au împărțit compartimentele și prieteniile și au pornit, împreună cu profesorii, în aventura vieții lor.

Strecurat în trenul vacanței într-un moment de neatenție al controlorilor, Calman, copil crescut pe stradă și învățat de mic cu greul și umilința, a stat ascuns între vagoane până când s-a convins că nimeni nu îl întreabă în ce clasă este și la ce școală învață. Plăcut împresionat de o fetiță blondă din clasa a șasea, Calman se va amesteca printre colegii ei de clasă și se va împrieteni cu un grup de băieți care puneau la cale o răzbunare împotriva altui elev dintr-o clasă paralelă. Din una în alta, isteț, hotărât și cu experiența anilor petrecuți în taverne și subsoluri de bloc, Calman va deveni liderul puștimii de școală generală și va participa la cucerirea trenului stârnind o răzmeliță care se va rostogoli ca un bulgăre de zăpadă transformând o joacă inofensivă într-o adevărată cruciadă.

Cruciada copiilor, denumire atribuită de jurnalistul Pavel Caloian evenimentului care se va dovedi a fi o adevărată bombă media, va implica rând pe rând elevi, profesori, vedete și miniștri, povestea împrăștiindu-se în toate cele patru puncte cardinale de unde va reveni, iar și iar, la trenul în care copiii se vor hrăni cu iluzia că ar putea schimba ceva în lumea adulților. Jocul copiilor de-a eroii din filmele de acțiune văzute pe micile sau marile ecrane, lipsit de dicernământul adulților dispuși să-și asume riscuri și consecințele faptelor lor, va împinge cruciada într-un con de umbră pe care nici chiar Calman, cu toată gândirea lui matură pentru cei doisprezece trăiți pe apucate, nu a putut-o anticipa. Înfometați și nedormiți. împărțiți în tabere după simpatii și orgolii, copiii vor săvârși erori grave urmate de morți și răniți din rândul elevilor și profesorilor. Sortită de la bun început eșecului, după câteva zile de glorie efemeră, cruciada copiilor va fi desființată de forțele de ordine și va lăsa în urmă o amintire tristă, umbrită de o realitate amară, alta decât sfârșiturile fericite ale filmelor în care binele învinge întotdeauna răul.

Cu un fir narativ central cursiv - despre care am amintit -, împletit cu alte zeci de fire narative secundare, paralele, - despre care n-am spus nimic pentru a nu dezvălui întreaga acțiune -, în care personaje din toate categoriile sociale, excelent conturate, își joacă foarte bine rolul lor și intervin, la momentul oportun în povestea principală Cruciada copiilor lasă impresia unei locomotive care adună, rând pe rând, toate vagoanele pe care le întâlnește în cale lungindu-se până ce, nemaiputând să le ducă pe toate, le va desprinde din convoi lăsându-le libertatea de a-și continua drumul așa cum și-l doresc. Provocator pentru că nu este împărțit în capitole și nu are dialoguri, rafinat prin eleganța trăirilor amănunțit povestite într-un limbaj specific vârstei și adaptat categoriei sociale din care face parte fiecare personaj și halucinant prin dezvăluirile realiste despre copiii străzii, vrăjitoare, interlopi, călugări, jurnaliști celebri și vedete de televiziune. romanul Florinei Iliș cucerește, amuză și șochează, toate în fiecare poveste a unui nou personaj care îl completează pe cel de dinainte și face legătura cu ce va urma.

„În compartiment se dezlănțuise sărbătoarea. Era minunat! Cool! Beton! Vacanță! Fără părinți, fără școală. fără supravegherea profesorilor! Și, mai presus de orice, cuceriseră un tren a cărui destinație era lumea copiilor!” (Florina Ilis, Cruciada copiilor, p.218)
Magda Lungu, 02 februarie 2018

Florina Ilis – „Cruciada copiilor”
Editura Polirom, 2011, 528 pagini


———— ❖—————————
———— ❖—————————

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu