⧫ Multă forță și un dram de gingășie
Roman al maturizării, Multă forță și un dram de gingășie este povestea lui Andrei (alter ego autorului) și Atti, prieteni buni în copilărie, dar care ajung să se despartă după o serie de experiențe plăcute pentru Atti, dar dureroase pentru Andrei. Fascinat la începutul prieteniei cu Atti de forța brută și teribilismul prietenului său, masculul alfa al grupului, odată cu trecerea timpului, sensibilul Andrei începe să înțeleagă cât de mult valorează, în relațiile interumane, respectul pentru opiniile diferite ale celuilalt și un dram de gingășie în plus.
Intrat din întâmplare într-o biserică catolică din Budapesta, în timp ce preotul boteza un prunc, Andrei, alter ego autorului, rememorează botezul propriului său fiu și o cununie a unui fost coleg de liceu, la care a participat și Atti, colegul și prietenul cel mai bun din copilărie. Sportiv și dornic de distracții, Atti s-a ocupat în timpul liceului de organizarea vieții sociale a grupului de băieți, în care a fost inclusă și Timea, iubita lui din Merești. Prieteni de când se știau, Atti și Timea au devenit iubiți fără să surprindă pe nimeni și tot așa, nimeni n-a fost surprins când, după numai doi ani, cei doi s-au despărțit. Sensibilul grupului și cel mai atent la tot ce se întâmpla în juru-i, Andrei a fost singurul deranjat de certurile celor doi adolescenți, cu atât ma imult cu cât Atti, mitocan și misogin, o umilea pe Timea ori de câte ori avea chef sau i se oferea ocazia.
Din ce în ce mai șocat de supărările lui Timi și de proastele maniere ale prietenului său cel mai bun, Andrei începe să-i privească mai atent pe Atti și, fără să-l judece, descoperă în el un adolescent inteligent, dar prefăcut și certăreț, înclinat spre o violență care amenința să-i scape de sub control. Conștient că îl putea manevra pe Andrei, copilul al cărui tată a fost absent din viața fiului său, Atti a încercat să-i injecteze în vene o supradoză de ură împotriva tuturor amestecată cu un teribilism infantil. Fermecat de forța brută și de carisma neîmblânzitului Atti, Andrei își pierde direcția și bea în neștire, agresează verbal bărbați necunoscuți, incapabili să se apere, și urmărește prin autobuze femei străine, de dragul unui joc absurd, care îi satisfice nevoia de a se simți, pentru câteva clipe, oarecum invincibil.
Descoperit de una dintre femeile urmărite și pus în situația de a-și explica, lui, nu ei, comportamentul aberant, Andrei a acceptat ajutorul domnului Neagu, un psiholog recomandat doamnei Dosa de una din clientele ei, ba chiar a fost la câteva ședințe și ar mai fi continuat tratamentul dacă Atti, din nou Atti, nu l-ar fi dat de gol în fața prietenilor, povestindu-le cum l-a urmărit într-o seară până la cabinet, apoi continuând cu glume vulgare și cu ironii, menite să-l ironizeze și să-l înjosească. Înțelegând, în sfârșit, că Atti, în loc să-l susțină, nu face decât să-l umilească, Andrei pune punct prieteniei cu maleficul personaj, pierzându-și totodată și candoarea adolescentină, păstrată cu grijă din copilărie. Plecat din Brașov pentru zece ani și reîntors acasă după ce s-a căsătorit cu Iulia și l-a avut pe David, Andrei s-a reîntâlnit cu Atti, dar n-au reluat o prietenie ruptă, care n-avea să mai fie niciodată așa cum fost.
Mutat din Brașov în București, peste alți câțiva ani, Andrei se mai gândește din când când la Atti și se compară cu fostul prieten maghiar, rămas cu aceleași prejudecăți și clocotind de aceeași ură împotriva românilor, deși între timp devenise un afacerist cunoscut în Târgu Mureș, îmbogățit din comerțul cu haine second hand, și din nou evită să-l judece, dar nu se poate abține să nu constate că viața sa, schimbată în bine, este mult mai bună și total diferită de cea a fostului prieten. Student la marketing, apoi absolvent de facultate, salariat, însurat și românizat, Andrei consideră că s-a maturizat suficient încât să nu-i mai pese de agresivitatea și răutatea lui Atti.
„În timpul liceului, grupul nostru fusese atât de strâns legat, încât atunci când ne întâlneam aveam senzația că nimic altceva nu mai contează. Doar noi și faptul că suntem împreună. Când mă gândeam la ei, când le analizam gesturile și cuvintele, aveam impresia că le cunosc întreaga istorie.” (Andrei Dosa, Multă forță și un dram de gingășie, p.94)”
Magda Lungu, 03 martie 2023
Andrei Dósa – Multă forță și un dram de gingășie
Editura Polirom, 2022, 224 pagini
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu