⧫ Născut în URSS
Cunoscută și sub denumirea prescurtată de Uniunea Sovietică. Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, abreviat URSS, a fost primul stat comunist din istoria lumii format în 1922, prin unirea a patru republici: Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă (RSFS Rusă), RSFS Ucraineană, Republica Socialistă Sovietică Belarusă (RSS Belarusă) și RSFS Transcaucaziană, Gândită de Lenin și condusă de Stalin, în perioada 1922–1953, de Hrușciov, în perioada 1953–1964 și de Brejnev, în perioada 1964-1991, URSS a început să se dezintegreze în decembrie 1991, odată cu renunțarea RSFS Ruse la sistemul socialist și ieșirea din Uniune.
Născut în URSS, în 1971, și rămas fără țară douăzeci de ani mai târziu, în 1991, Vasile Ernu refuză să uite o perioadă în care, dincolo de ororile totalitarismului, cetățenii sovietici și-au văzut de viețile lor, pe care și le-au trăit din plin, nicidecum la periferia capitalismului, așa cum am fi tentați să credem, ci chiar în centrul luminos al utopiei comuniste. Inspirată din experiența personală a autorului, puțin nostalgică, delicat ironică și super hazoasă, cartea lui Vasile Ernu ne propune o călătorie în timp, într-o lume dispărută de pe hartă, dar păstrată în rafturile cu albumele sepia ale.trecutului. de memoria colectivă Copil, apoi adolescent crescut în spiritul idealurilor roșii ale adulților, Vasile Ernu a urcat treaptă cu treapă către viitorul promis tuturor, dar nemaiatins de generațiile de după anii 1970.
Întâi Oktombrel rusesc, adică un fel de șoim al patriei românesc, apoi pioner cu nelipsita cravată la gât și responsabilități pe măsură, puștiul de grădiniță, apoi elevul de școală generală Vasile Ernu a crescut într-o societate în care în care, chiar dacă toți membri mari și mici erau egali, existau competiții sportive, concursuri școlare și tabere internaționale de vară, la care visau toți coiii sovietici, dar la care putea participa doar cei care avea rezultate excepționale la învățătură și bună purtare, eventual și câteva recomandări extrașcolare. Cu alte cuvinte, deși toți membrii mici umblau cu cheia paradisului la gât, doar câțiva dintre ei reușeau să deschidă porțile raiului.
Iar dacă la grădiniță, iar mai târziu, la școală, existau orare, modele, ritualuri, sărbători și educație politică, acasă, în komunalka, faimoasa locuință sovietică cu o singură cameră personală și restul spațiilor, coridorul / antreul, tualetul / WC-ul, kuhnea / bucătăria și dușul / baia, la comun, copilul sovietic era învățat de mic că totul, dar absolut totul, adică și binele, și răul, se împarte cu ceilalți vecini și cetățeni. Ajunși cu lectura în acest punct, am fi tentați să credem că citim o carte de memorii. Ei bine, volumul Născut în URSS poate fi lesne încadrat la memorialistică, dar ar fi nedrept, pentru că este mai mult decât atât.
Scurte, amuzante și fără explicații inutile, intense și dedicate unui singur subiect, fie el fierbinte sau de-a dreptul incendiar, micile bijuterii narative incluse în acest volum unic, de la Eroii vremurilor noastre sau Amanta revoluționarului și până la Ce bea cetățeanul sovietic, sunt scrise fără încrâncenări deranjante, fără plângeri stridente și fără retorici acuzatoare, cu detașarea povestitorului care își transmite mesajul metaforic și subtil, reușind să stârnească imaginația cititorului zilelor noastre și să construiască o punte între trecutul ca o poveste și viața reală.
Ce am vrut cu aceste înșiruiri de amintiri? Am vrut să-mi exprim câteva gânduri esențiale. Mai întâi, lumea în care am trăit nu a fost nici atât de rea și nici atât de bună pe cât cred unii sau alții. La acestă lume din care am ieșit nu ar trebui să ne raportăm cu ură, dispreț, dragoste sau ignoranță, ci trebuie doar să încercăm să o înțelegem și să ne-o asumăm.” (Vasile Ernu, Născut în URSS, p.243)
Magda Lungu, 04 septembrie 2021
Vasile Ernu – Născut în URSS
2006 - Premiul pentru debut al României literare
2006 - Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România
Editura Polirom, 2020, 288 pagini
Serie de autor ⊰ «Vasile ERNU» |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu