⧫ Pe cînd eram orfani
În timpul conflictului dintre chinezi și japonezi, Christopher Banks, un celebru detectiv englez, își caută părinții dispăruți în condiții misterioase, cu mulți ani în urmă. Posibile victime ale traficanților de stupefiante, celor cei doi membri ai familiei Banks li se pierduseră repede urmele, în mai puțin de un an cazul fusese închis, iar dosarul uitat. Christopher n-a vrut să uite. După ani în care a rezolvat sute de cazuri, un mic indiciu l-a ajutat să facă legătura între propriul lui trecut și Șarpele Galben, informatorul cel mai de temut al comuniștilor și cel mai puternic traficant de opiu din lume.
Crescut în Shanghai până la dispariția părinților, tânărul Banks era familiarizat cu modul de viață al orientalilor și cu felul lor de a fi, politicos și distant. Cu singurul lui prieten, Akira, copilul vecinilor japonezi, se împrietenise chiar dacă barierele de limbă îi împiedicau să își ducă până la capăt veșnicele dispute despre cuvintele pe care nici unul, nici altul, nu le stăpâneau îndeajuns de bine încât să se poată înțelege sau numai în engleză, sau numai în japoneză. Rămas orfan într-o singură zi și obligat să se întoarcă pe continent alături de unchiul Philip, Christopher îl va reîntâlni pe Akira după mulți ani. Maturi amândoi, își vor relua prietenia, și disputele, de acolo de unde le lăsaseră când erau niște puștani.
Între timp, se întâmplaseră multe. Rezolvând cazuri după cazuri, motivat fiind de dispariția propriilor părinți, detectivul Christopher Bank ajunsese faimos și respectat. Consultat de colegi în dosare dificile și invitat la festivități la care participau personalități de pe ambele continente, își făcuse cunoștințe printre numele mari ale oficialităților chineze și diplomaților britanici. La unul dintre aceste evenimente, o cunoscuse pe Sarah Hemmings, o tânără strălucitoare, orfană ca și el, aflată în căutarea unei vieți comode și a marii iubiri. Atracția dintre Christopher și Sarah, irezistibilă și episodică – cei doi nu se întâlnesc decât de câteva ori -, va continua să existe chiar dacă Sarah va deveni soția bogatului și bătrânului sir Cecil Medhurst, un împătimit al jocurilor de noroc și al băuturilor spirtoase. După câțiva ani de căsnicie ratată, Sarah îi va propune detectivului să fugă împreună în Anglia, dar Christopher Banks o va refuza, nedorind să-și complice tihna unei vieți alături de micuța orfană pe care tocmai o adoptase.
Despre existența copilei rămasă singură pe lume după accidentul în care își pierduse ambii părinți, aflase la un supeu la care fusese invitat de un fost coleg de școală. Printre invitați se număra și lady Beaton, soția celebrului filantrop, care îi povestise despre câțiva copii de care se ocupase personal. Fetița îi atrăsese atenția în mod deosebit. Rămasă în grija bunicii din Canada după accidentul în care își pierduse ambii părinți, Jennifer își dorea cu disperare să ajungă în Anglia. Aflând cât este de nefericită alături de bătrâna bolnavă și singuratică, Christopher Banks s-a interesat de viața copilei, iar după o săptămână de discuții cu lady Beaton, a convins-o să îi acorde tutela. Proaspăt tătic al unei domnișoare încântătoare de zece ani, detectivul va face tot ce va depinde de el pentru a-i oferi fetiței o viață liniștită alături de el, și lipsită de griji în perioada în care va fi nevoit să părăsească bătrânul continent.
Când în Londra, când în Shanghai, încercând să găsească un echilibru între viața de familist și cea de detectiv, Christopher Banks nu a uitat nicio clipă de părinții pierduți. După douăzeci de ani, mai hotărât ca niciodată, va merge până la capăt și va dezlega un mister care l-a măcinat atâta amar de ani. Față în față cu Șarpele Galben, nimeni altul decât unchiul Philip, Christopher va afla despre fuga rușinoasă a tatălui său care și-a abandonat familia pentru a fi alături de amantă, o poveste banală înlocuită de cei care o cunoșteau cu mult mai interesanta variantă a eroului răpit de traficanți și ascuns într-un loc în care nu va putea fi găsit de nimeni. Răpită, bruscată, singură într-o țară străină și fără niciun sprijin, doamna Banks fusese nevoită să devină concubina lui Wang Ku, un escroc bogat și influent amestecat în scandaluri răsunătoare și afaceri dubioase. După șapte ani de sclavie în palatul tiranului, slăbită și cu mințile împrăștiate, va fi găsită de Christopher internată într-un sanatoriu de boli mentale. Deși a încercat în fel și chip să-i trezească aducerile aminte, doamna Banks nu își va mai recunoaște fiul pentru a cărui protecție a acceptat să fie maltratată de Wang Ku.
Demascarea Șarpelui Galben și finalul anchetei, dramatic și neașteptat, este cea mai întunecată parte a unui roman în care invazia japonezilor în China este descrisă amplu, în capitole din care nu lipsesc scenele cu răniți, muribunzi sfârtecați de explozii, prizonieri din ambele tabere, civili înnebuniți de spaimă și ce a mai rămas din zidurile fostelor case distruse de bombardamente. Războiul, un coșmar colectiv din care scapă cine poate, deși amplifică dramele personale, nu reușește să distrugă tot ce înseamnă umanitate. Prietenia dintre Christopher și Akira, un englez și un japonez, este cea mai frumoasă mărturie că doi oameni, aflați în tabere diferite, ar fi putut fi dușmani, dar au ales să rămână prieteni. Cutremurător și sensibil, jurnalul celebrului detectiv Christopher Banks cuprinde mai multe vieți, și cea a orfanilor rămași fără rădăcini, pe care îi spulberă orice încercare, și cea a orfanilor care se înalță construindu-și din ruine o altă viață, nouă și mai frumoasă, așa cum și-o doresc.
„Știu, uneori e greu. E ca și cum întreaga lume s-ar prăbuși în jurul tău. Știu că nu mai poate fi ca odinioară, dar mai știu că ai forța necesară să mergi înainte și să-ți construiești un viitor strălucit.” (Kazuo Ishiguro, Pe cînd eram orfani, p.176)
Magda Lungu, 16 octombrie 2020
Kazuo Ishiguro – Pe când eram orfani
2017 - Premiul Nobel pentru Literatură
Editura Polirom, 2017, 360 pagini
Traducere din limba engleză: Magda Teodorescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu