Patrick Modiano


Călătorie de nuntă

În drum spre Paris, Jean B. este nevoit să se oprească în Milano. În cele cțteva ore pe care le petrece în barului unui hotel, află că, în urmă cu două zile, o femeie s-a sinucis în camera în care a fost cazată. Surprins că cineva a ales să-și ia adio de la viață într-o camera închiriată, Jean cere amănunte despre tragedie și descoperă că victima este Ingrid Teyrsen, brunețica pe care o cunoscuse în urmă cu douăzeci de ani, în ziua în care, rămas fără bani și fără documente, fusese luat cu mașina de ea și de soțul ei, Rigaud, și ajutat să se întoarcă acasă.

Vestea morții nefericitei Ingrid l-a răscolit pe Jean. Până atunci viața lui se oglindise în viața soției, Annette, un manechin de o frumusețe răpitoare, alături de care își petrecuse o mare parte din viață amăgindu-se că este fericit. El, documentaristul chibzuit, învățat să analizeze și să pună lucrurile cap la cap, s-a trezit, după douăzeci de ani de experiență căpătată în călătorii de-a lungul și de-a latul continentelor, mâhnit și neconsolat. După aflarea cumplitei vești, prăbușit pe o bancă din mijlocul bulevardului, Jean, în loc să se întoarcă la Annette și, povestindu-i tragedia, să împartă cu soția o povară prea grea pentru un singur om, va fugi de el și de propria sa viață în care nu se regăsește, și se va refugia în trecut.

Sub pretextul că este nevoit să plece la Rio de Janeiro în interes de serviciu, Jean se va ascunde la periferia Parisului și va face ce știe el cel mai bine. Închiriind camere prin fel de fel de hoteluri pentru a nu se întâlni cu prieteni incomozi, se va preumbla pe străzile capitalei încercând să dea de urma lui Rigaud, fostul soț al evreicei Ingrid și fiul unei bogătașe cunoscute lumii mondene supraviețuitoare a anilor ultimului război. Nereușind să ia legătura cu Rigaud, Jean va reface din memorie și din puținele informații adunate de-a lungul anilor despre Ingrid, povestea unui cuplu alături de care, cândva, a petrecut câteva ore.

Singura fiică a unui medic evreu de naționalitate austriacă, Ingrid Teyrsen a fugit din Parisul ocupat de naziști împreună cu Rigaud, tânărul cu care s-a cununat religios, dar nu și civil. Nevoiți să se ascundă de razii și să găsească un răspuns pe placul curioșilor, cei doi tineri au trăit în anii războiului o viață pe furiș, hăituită de sărăcie și neputință, înghesuită sufocant sub ambalajul pompos al unei călătorii de nuntă. Departe de a forma un cuplu perfect, căsătoria lor, întreruptă de despărțiri frecvente și reluată epuizant, din orice alt motiv în afară de atracția romantică, va eșua definitiv fiind urmată de dispariția lui și sinuciderea ei.

Fuga aceasta continuă, obositoare și nesfârșită, este punctul cheie al romanului și scopul vieții celor trei personaje principale. Rigaud fuge pentru a-și salva soția de prigonitorii de evrei, Ingrid fuge pentru a-și ascunde originea, iar Jean fuge din propria viață pe care și-a irosit-o alergând după himere. Toată această fugă imensă însoțită de sentimentul de inutilitate, este declanșatorul unor decizii aiuritoare și motivul pentru care Ingrid a ales să-și pună capăt zilelor. E foarte trist romanul lui Patrick Mondiano, toate trăirile personajelor cu renunțările și suferințele lor sunt rezultatul unor factori constrângători care neliniștesc, macină pe dinăuntru sau exasperează împingând un om mai sensibil la săvârșirea unui gest necugetat.

„Se mai întâmplă ca într-o seară, datorită privirii atente a cuiva, să simți nevoia de a-i transmite nu experiența ta, ci pur și simplu câteva dintre detaliile disparate, legate printr-un fir nevăzut ce amenință să se rupă și pe care îl numim cursul unei vieți.” (Patrick Modiano, Călătorie de nuntă, p.118)
Magda Lungu, 12 iulie 2020

Patrick Modiano – „Călătorie de nuntă”
2014 - Premiul Nobel pentru Literatură
Editura Polirom, 2016, 160 pagini
Traducere din limba franceză: Elena-Brândușa Steiciuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu