Eiji Yoshikawa


Musashi

Într-o Japonie care se grăbea să lase în urmă al XIX-lea secol, în timpul bătăliei de la Sekigahara, doi tineri luptători porniți la luptă cu ambiții mari și-au promis că, de vor scăpa cu viață, vor rămâne prieteni pentru totdeauna. Amândoi foarte tineri și la fel de dornici să devină cei mai viteji samurai, Matahachi și Takezō au simțit înfrângerea ca o lovitură cumplită care le-a da peste cap toate planurile. Delăsător și leneș din fire, Matahachi va fi ispitit de o masă caldă și de un pat confortabil și va renunța cu ușurință la calea armelor, dar Shimen Takezō, hotărât să-și trăiască viața în cinste și onoare, va deveni cel mai mare samurai al erei Meiji, cunoscut în întreaga Japonie ca Miyamoto Musashi, întemeietorul stilului de luptă cu două săbii.

Descendent dintr-o familie veche, fiu al samuraiului Munisai, Shimen Takezō ajusese la șaptesprezece ani să fie temut de sătenii care erau îngroziți de firea lui nestăpânită. Înalt și bine făcut, impulsiv și puternic, Takezō omorâse un om înaintea bătăliei de la Sekigahara, alte zeci pe câmpul de luptă și o căpetenie a unor hoți care-l vor urmări pas cu pas după terminarea războiului, dorind să se răzbune. Flămând și hăituit, singur după ce s-a despărțit de Matahachi, Takezō va fi păcălit de un călugăr budist și se va lăsa prins fără a opune nicio rezistență. Meșter la vorbă și bun cunoscător al naturii umane, călugărul Takuan îi va arăta tânărului Takezō calea pe care o va avea de urmat pentru a deveni războinicul mult visat și tot el îi va schimba numele din Shimen Takezō în Miyamoto Musashi.

Drumul inițiatic al samuraiului Musashi, plin de ispite de tot felul și presărat cu obstacole care îi vor transforma caracterul și îi vor modela personalitatea este fascinant de urmărit deoarece se desfășoară în paralel cu viața irosită a fostului lui prieten, Matahachi, cel care își va recunoaște decăderea ori de câte ori destinul i-l va scoate în cale pe Musashi, samuraiul din ce în ce mai preocupat să-și stăpânească instinctele și să devină mai rațional, mai empatic, mai uman. De neclintit în hotărârea sa de îmbrățișa adevărata Cale a Sabiei, Musashi va respinge orice l-ar fi putut abate din drum, chiar și iubirea oferită de Otsu, diafana făptură care va aștepta opt ani, cu un devotament incredibil, un bărbat de care nu va avea parte. Opusă perechii Musashi-Otsu, cealaltă pereche de tineri, Matahachi-Akemi se vor completa unul pe altul întrecându-se în irosiri și renunțări.

Pe lângă personajele principale excelent conturate și amănuntele semnificative despre samurai, Codul Bushido și diferite tehnici de luptă, mai întâlnim în roman o splendidă Japonie tradițională care respectă cu sfințenie ceremonia ceaiului, se plimbă cu palanchine și aranjează flori, frunze și ramuri într-o armonie de culori care limpește mințile înfierbântate și odihnește sufletele obosite de agitația de peste zi. Ikebana, arta aranjamentelor florale cu rădăcini în vehile ceremonii budiste are un loc de cinste în roman alături de ritualul zilnic al îmbăierii și de caligrafia clasică japoneză care necesită o pregătire atentă a vopselei și mișcări lente și delicate ale pensulei pentru a obține caracterul dorit. Desenator desăvârșit, sculptor de ocazie și luptător dedicat artei războiului, Musashi întruchipează samuraiul ideal, un simbol al Japoniei tradiționale, dispus să-și însușească orice tip de cunoaștere necesară desăvârșirii unui caracter, mereu atent să se autodepășească și într-o permanentă luptă cu sine.

„Din clipa în care li se întâlniră privirile, se uitară în tăcere unul la celălalt. În «Arta Războiului» se spune că trebuie să-ți cunoști adversarul și să știi de ce e în stare numai privindu-i vârful sabiei. Exact lucrul acesta îl făceau acum cei doi.” (Eiji Yoshikawa, Musashi, vol.I, p.565)
Magda Lungu, 03 mai 2019

Eiji Yoshikawa – „Musashi”
Editura Polirom, vol.I-II, 880-664 pagini
Traducere din limba japoneză: Angela Hondru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu